Γιατί στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Κολωνίας;

Σας παρουσιάζουμε τους κυριότερους λόγους για να επιλέξετε το Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Κολωνίας για τα παιδιά σας.

Περισσότερες πληροφορίες στο έντυπο.

Η Πρόξενος και ο Συντονιστής στο φετινό Αγιασμό

 Η Γενική Πρόξενος του Ντύσσελντορφ κα Μαρία Παπακωνσταντίνου και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βερολίνου δρ Εμμανουήλ Σοφός τίμησαν με την παρουσία τους στο σχολείο μας τον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, τον οποίο τέλεσε ο ιερέας της πόλης μας πατήρ Παναγιώτης Καραγιουβάνης.

20181015 agiasmos01

20181015 agiasmos02

 Ευχαριστούμε θερμά και τους τρεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ στην καρδιά της Κολωνίας

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;

 • Στους Έλληνες, σε όλους τους Έλληνες της Γερμανίας, ανεξαρτήτως αν είναι παλαιοί ή νέοι μετανάστες, εγκατεστημένοι μόνιμα ή προσωρινά.
 • Σε όλους γενικά όσους προέρχονται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε όσους μετέχουν ή μετείχαν της ελληνικής παιδείας ή απλώς ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ελληνική παιδεία.
 • Σε νέους μετανάστες που έρχονται τώρα από την Ελλάδα κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης και ψάχνουν επειγόντως ένα σχολείο για να συνεχίσουν τα παιδιά τους, έστω στην αρχή, για ένα ή δυο χρόνια, για να προσαρμοστούν ομαλά μέχρι να αποφασίσουν ίσως να πάνε αργότερα σε γερμανικό σχολείο. Ή μέχρι να ολοκληρώσουν το λύκειο.
 • Σε όσους ήρθαν τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία και για διάφορους λόγους βρέθηκαν σε γερμανικό σχολείο αλλά δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν, με αποτέλεσμα να χάνουν άσκοπα χρόνια εκεί και να ψάχνουν διέξοδο.
 • Σε όποιον δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα μείνει για πάντα στη Γερμανία.
 • Σε όποιον ακόμα κι αν μάλλον μείνει για πολύ καιρό ή για πάντα στη Γερμανία δεν θέλει να αποκοπεί ο ίδιος και τα παιδιά του από την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα και το ελληνικό πνεύμα. (Και θέλει ίσως να αφήσει ανοιχτό στο βάθος του ορίζοντα ένα παράθυρο επαναπατρισμού…)
 • Εν τέλει σε όποιον το επιθυμεί!

ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ;

 • Επειδή το δημόσιο δωρεάν ελληνικό σχολείο στη Γερμανία είναι ένα αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων που δεν έχει εξασφαλίσει κανένα άλλο έθνος στη Γερμανία.
 • Επειδή το ελληνικό σχολείο μας είναι πιο οικείο, μας καταλαβαίνει, είναι ο φυσικός μας χώρος, μας διευκολύνει.
 • Επειδή το ελληνικό σχολείο αποτελεί πάντα μια ασφαλή αγκαλιά όταν κάτι –οτιδήποτε- δεν πάει καλά στο γερμανικό.

ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ;

 • Επειδή το ελληνικό λύκειο δίνει περισσότερες επιλογές: πρόσβαση και σε Ausbildung στη Γερμανία και σε πανεπιστημιακές/ανώτατες σπουδές και στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
 • Επειδή το ελληνικό λύκειο εξασφαλίζει σε βαθμό πολλαπλάσιο από το γερμανικό σχολείο πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σπουδές.
 • Το απολυτήριο του ελληνικού λυκείου αναγνωρίζεται ως Realschulabschluss, σαφώς ανώτερο από Hauptschulabschluss, εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση εργασίας σε υπηρεσίες και μη χειρωνακτικά επαγγέλματα.
 • Το απολυτήριο του ελληνικού λυκείου μπορεί να αναγνωριστεί ως Abitur (ή Fachabitur) μετά τη συμμετοχή του αποφοίτου στις πανελλήνιες εξετάσεις, εφόσον καταφέρει να πιάσει κατά μέσο όρο τη βάση στα μαθήματα των πανελληνίων εξετάσεων, των κανονικών του Ιουνίου ή των ομογενών του Σεπτεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί στη συνέχεια να γίνει δεκτός σε γερμανικό πανεπιστήμιο και να σπουδάσει στη Γερμανία.
 • Και βέβαια, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, μπορεί να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις των ομογενών το Σεπτέμβριο και να περάσει με εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες και σημαντικά χαμηλότερες βάσεις σε πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας που ούτε καν θα μπορούσε να διανοηθεί στο γερμανικό σχολείο.
 • Και φυσικά κάποιος τελειώνοντας την Α’ Λυκείου, που αντιστοιχεί στη 10η τάξη των Γερμανών, μπορεί αν θέλει να προχωρήσει σε Ausbildung, εξασφαλίζοντας αμειβόμενη εκπαίδευση σε δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
 • Κι επιπλέον επειδή για την πλειοψηφία του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος η δευτεροβάθμια εκπαίδευση τελειώνει με τη 10η τάξη, είναι δύσκολο να γίνει δεκτό ή να βρει αντίστοιχο σχολείο ένα παιδί αυτής της ηλικίας νέο στη Γερμανία που δεν γνωρίζει και τη γλώσσα.
 • Και θα χάσει πιθανότατα και δυο χρονιές στην προσπάθεια ένταξης στο επίπεδο αυτό.

ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ;

 • Επειδή τα παιδιά που έρχονται τώρα από Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες χωρίς να γνωρίζουν γερμανικά θα χάσουν κατά μέσο όρο 2 σχολικές χρονιές στο γερμανικό σχολείο μέχρι να μάθουν τη γλώσσα και να θεωρηθεί ότι μπορούν να σταθούν στην αντίστοιχη τάξη. Τα παραδείγματα άπειρα. Ούτε για το παιδί ούτε για το γονέα είναι ευχάριστο να καθηλώνεται το παιδί σε κατώτερη τάξη και να κάνει μάθημα με μικρότερα παιδιά ενώ τα συνομήλικά του προχωρούν.
 • Επειδή το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα πολύ νωρίς (ήδη από την ηλικία των 10-11 ετών) αποφασίζει ποιος και με ποιες προϋποθέσεις δικαιούται να σπουδάσει, οι δυνατότητες των Ελλήνων μαθητών σε ηλικία Γυμνασίου σε γερμανικό σχολείο είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Δεν κρίνουμε αν το γερμανικό σύστημα είναι καλό ή κακό –κάθε χώρα επιλέγει το δικό της. Και κάθε οικογένεια επιλέγει η ίδια σχολείο για τα νεαρά μέλη της.
 • Επειδή το ελληνικό γυμνάσιο οδηγεί στο ελληνικό λύκειο, τα πλεονεκτήματα του οποίου σε θέματα επιλογών σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας τα έχουμε περιγράψει πιο πάνω.
 • Επειδή στο Γυμνάσιο τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία, μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, στην οποία δεν είναι πάντα ευπροσάρμοστα σε μεγάλες αλλαγές. Ενώ σε μικρότερες ηλικίες, στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό για παράδειγμα, είναι σχετικά εύκολη και ομαλή η προσαρμογή στο γερμανικό σχολείο, στο γυμνάσιο τα πράγματα δεν είναι το ίδιο απλά, με αποτελέσματα όχι πάντα εύκολα αντιμετωπίσιμα: δυσκολία προσαρμογής στο γερμανικό σχολείο που μπορεί να φτάσει μέχρι την κατάθλιψη ή την άρνηση συνέχισης του σχολείου, προβλήματα συμπεριφοράς, ένταξης, αποδοχής στο πολυπολιτισμικό γερμανικό σχολείο, ακόμα και ακραίες αντιδράσεις. Προφανώς και ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά τα καταφέρνουν. Δεν είναι καθόλου λίγες όμως οι περιπτώσεις που στα μέσα της χρονιάς ή με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου γονείς μας προσεγγίζουν στα όρια σχεδόν απόγνωσης αποζητώντας διέξοδο. Για τα παιδιά αυτά το ελληνικό γυμνάσιο αποτελεί ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, που θα τα βοηθήσει να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να ξανασταθούν στα πόδια τους. Κάποια από αυτά μόλις νιώσουν καλά κυριολεκτικά θα «ξανα-ανθίσουν» ως μαθητές.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΩΝΙΑΣ; (Για όσους μένουν εκτός Κολωνίας)

 • Διότι λόγω των συνθηκών των τελευταίων ετών τα τμήματα του Γυμνασίου της Κολωνίας είναι ολιγομελή, με μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Αυτό επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό εξατομικευμένη και ποιοτικότερη διδασκαλία, σχεδόν φροντιστηριακό μάθημα, σε αντιδιαστολή προς τα γερμανικά και τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, με τα τμήματα των 20 και πλέον (ακόμα και 30) μαθητών.

ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ...

 • Πιθανόν. Διότι τα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά και τα παρεχόμενα γερμανικά δεν είναι αρκετά. Εξαρτάται κι από τη φιλομάθεια του παιδιού. Αλλά για τα γερμανικά και μόνο αξίζει το παιδί να χάσει 2 σχολικές χρονιές και όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του ελληνικού σχολείου; Γερμανικά μπορεί να μάθει οικονομικά και εκτός σχολείου.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ; (Για όσους μένουν εκτός Κολωνίας, σε άλλη πόλη)

 • Διότι η Κολωνία αποτελεί γεωγραφικά, οικονομικά και διοικητικά το κέντρο μιας μεγάλης περιοχής στο νότιο τμήμα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας από τη Βόννη και το Άαχεν (ναι, ακόμα κι από εκεί μας έρχονται μαθητές) μέχρι Bergisch Gladbach και Leverkusen και ακόμα μακρύτερα. Σε όλη αυτή την περιοχή δεν υπάρχει άλλο ελληνικό γυμνάσιο λύκειο. (Και δυστυχώς και για μας ούτε ένα ελληνικό δημοτικό, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με μαθητές το γυμνάσιό μας).
 • Τα αμέσως κοντινότερα ελληνικά γυμνάσια λύκεια βρίσκονται πάνω από 40 χιλιόμετρα βόρεια της Κολωνίας. Συνεπώς και από άποψη απόστασης η Κολωνία βολεύει.
 • Το ελληνικό γυμνάσιο λύκειο βρίσκεται πλέον στο κέντρο της Κολωνίας, λίγα λεπτά περπάτημα από τον Hauptbahnof. Επομένως απ’ όπου κι αν έρχεται κάποιος, εντός ή εκτός Κολωνίας, κοντά ή μακριά, Troisdorf ή Brühl, Bergisch Gladbach ή Λεβερκούζεν, δεν χρειάζεται να αλλάξει μεταφορικό μέσο για να πάει στο σχολείο, πράγμα που συμβαίνει στο Ντύσσελντορφ και στο Βούπερταλ, όπου επίσης υπάρχουν ελληνικά γυμνάσια λύκεια. Απλώς κατεβαίνει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και περπατάει 6-7 λεπτά. Άρα από άποψη όχι μόνο απόστασης αλλά και ευκολίας μετακίνησης-πρόσβασης το ελληνικό σχολείο της Κολωνίας εξυπηρετεί καλύτερα.

Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε το τέλειο σχολείο. Είμαστε όμως ελληνικό. Αν και για σας αυτό σημαίνει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας, γνωρίστε μας! Αν έχετε διαφορετική άποψη, και πάλι θα χαρούμε να σας ακούσουμε! 

Για μαθητές που έχουν ολοκληρώσει ελληνικό δημοτικό σχολείο ή την 6η τάξη γερμανικού σχολείου.  

Επικοινωνία, εγγραφές: καθημερινά 08:30 – 14:30
An der Linde 19-21, 50668 Köln
τηλ: 0221 4000 612 (από Ελλάδα 0049 221 4000 612) 
φαξ: 0221 4000 512                                            
email: elyk.gym.kolonias@gmail.com     
ιστοσελίδα: www.gym-lyk-kolonias.com                                                                            

 

Ανακοίνωση Εγγραφών 2018-2019

 

thyreos

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β.Ρ.Β.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΩΝΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: An der Linde 19-21
50668 Köln
Τηλέφωνο: 0221 4000 612
Fax: 0221 4000 512
Email: elyk.gym.kolonias@gmail.com
Website: www.gym-lyk-kolonias.com

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΛΩΝΙΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2018-19

 

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Οι εγγραφές των μαθητών στην Α’ τάξη του Ελληνικού Γυμνασίου Κολωνίας για το σχολικό έτος 2018-2019 ξεκίνησαν. Δεκτοί γίνονται:

α. Μαθητές/μαθήτριες που το καλοκαίρι θα αποφοιτήσουν από την Στ’ (έκτη) τάξη Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου, θα λάβουν δηλαδή απολυτήριο Δημοτικού,

β. Μαθητές/μαθήτριες που θα αποφοιτήσουν το καλοκαίρι από τάξη Γερμανικού σχολείου αντίστοιχη προς την Στ’ (έκτη) τάξη Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου (π.χ. μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/ες έχουν για το σχολικό έτος 2018-2019 δικαίωμα εγγραφής στην έβδομη (7η) τάξη Γερμανικού Σχολείου).

Παράλληλα ξεκίνησαν οι εγγραφές και για τις υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου - Λυκείου Κολωνίας.

 

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς - κηδεμόνες μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες, απαιτούμενα δικαιολογητικά και κλείσιμο συνάντησης ενημέρωσης στη Διεύθυνση του Γυμνασίου - Λυκείου Κολωνίας και στο τηλέφωνο 0221 4000612 καθημερινά από τις 08:00 έως τις 14:30 ή να στείλουν γραπτώς τα αιτήματα/ερωτήματά τους στο fax ή στο e-mail του σχολείου. Συναντήσεις ενημέρωσης μπορούν να κλειστούν και εκτός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου.

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ